Det är inte ovanligt att drabbas av blåskärmar eller frysningar i Windows och dessa problem kan ofta uppenbara sig vid ett byte av operativsystem på datorn. Därför sammanställer jag härmed några vanliga orsaker och lösningar för hur man kan felsöka och komma tillrätta med problem som blåskärmar och frysningar.

Felaktiga minnesmoduler

Blåskärmar som inte orsakas av mjukvara orsakas inte osannolikt av trasiga minnesmoduler. Det är heller inte osannolikt att en dator fungerar perfekt med Windows XP men då den uppgraderas till ett senare operativsystem så uppenbarar sig problemen. Den förändrade minneshanteringen i senare operativsystem kan göra att trasiga minnesmoduler uppenbarar sig först då det nya operativsystemet tas i bruk. Rekommenderat är att om man kör Windows Vista eller Windows 7 kör den inbyggda minnesdiagnostiken, som går att köra från Windows men även genom att starta datorn på Windows-skivan alternativt välja alternativet direkt innan start av datorn.

Drivrutiner

Dåligt skrivna och buggiga drivrutiner är den absolut vanligaste källan till blåskärmar. Därför bör du se till att köra med de senaste drivrutinerna om du upplever problem, antingen genom att hämta de senaste via Windows Update eller direkt från hårdvarutillverkaren. Om det inte finns någon drivrutiner specifikt för Windows 7 kan du använda drivrutinen för Windows Vista eftersom kompatibiliteten mellan Vista och Windows 7 är så gott som total.

BIOS-uppgradering eller resetta inställningarna

Jag har som regel att vid alla slags hårdvaruproblem uppgradera BIOS till senaste versionen. BIOS-uppgraderingar innehåller buggfixar och ibland även uppdaterad programvara för grafikkort om det är en bärbar dator. En bra idé är också att resetta inställningarna i BIOS vid problem, för att minimera att det är någon "felaktig" BIOS-inställning som orsakar problemet.

Trasig hårddisk

Trasiga hårddiskar, även om de inte uppträder som trasiga, kan ge upphov till blåskärmar. Jag rekommenderar Hitachis Drive Fitness Test som kan skanna alla märken av hårddiskar efter fel.

Analysera blåskärmskraschen

Kom ihåg att du alltid kan analysera kraschdumpfilen som genereras varje gång datorn blåskärmar.

GUIDE: Felsök och ta reda på vad Windowskraschen beror på
VERKTYG: BlueScreenView


Tillbaka