Windowstips & -tricks

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Startsida Guider Felsökning, hårdvara och drivrutiner GUIDE: Så löser du problem med blåskärmar och frysningar i Windows

GUIDE: Så löser du problem med blåskärmar och frysningar i Windows

Skicka sidan Skriv ut

Det är inte ovanligt att drabbas av blåskärmar eller frysningar i Windows och dessa problem kan ofta uppenbara sig vid ett byte av operativsystem på datorn. Därför sammanställer jag härmed några vanliga orsaker och lösningar för hur man kan felsöka och komma tillrätta med problem som blåskärmar och frysningar.

Felaktiga minnesmoduler

Blåskärmar som inte orsakas av mjukvara orsakas inte osannolikt av trasiga minnesmoduler. Det är heller inte osannolikt att en dator fungerar perfekt med Windows XP men då den uppgraderas till ett senare operativsystem så uppenbarar sig problemen. Den förändrade minneshanteringen i senare operativsystem kan göra att trasiga minnesmoduler uppenbarar sig först då det nya operativsystemet tas i bruk. Rekommenderat är att om man kör Windows Vista eller Windows 7 kör den inbyggda minnesdiagnostiken, som går att köra från Windows men även genom att starta datorn på Windows-skivan alternativt välja alternativet direkt innan start av datorn.

Drivrutiner

Dåligt skrivna och buggiga drivrutiner är den absolut vanligaste källan till blåskärmar. Därför bör du se till att köra med de senaste drivrutinerna om du upplever problem, antingen genom att hämta de senaste via Windows Update eller direkt från hårdvarutillverkaren. Om det inte finns någon drivrutiner specifikt för Windows 7 kan du använda drivrutinen för Windows Vista eftersom kompatibiliteten mellan Vista och Windows 7 är så gott som total.

BIOS-uppgradering eller resetta inställningarna

Jag har som regel att vid alla slags hårdvaruproblem uppgradera BIOS till senaste versionen. BIOS-uppgraderingar innehåller buggfixar och ibland även uppdaterad programvara för grafikkort om det är en bärbar dator. En bra idé är också att resetta inställningarna i BIOS vid problem, för att minimera att det är någon "felaktig" BIOS-inställning som orsakar problemet.

Trasig hårddisk

Trasiga hårddiskar, även om de inte uppträder som trasiga, kan ge upphov till blåskärmar. Jag rekommenderar Hitachis Drive Fitness Test som kan skanna alla märken av hårddiskar efter fel. Verktyget hittar du på http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm.

Analysera blåskärmskraschen

Kom ihåg att du alltid kan analysera kraschdumpfilen som genereras varje gång datorn blåskärmar.
GUIDE: Felsök och ta reda på vad Windowskraschen beror på
VERKTYG: BlueScreenView

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Allt om Windows (www.alltomwindows.se)

På sajten Allt om Windows får du hjälp med allt du behöver om Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Internet Explorer och annat som kretsar kring Microsoft och datorer. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten och funktioner som galleri, chatt och nedladdningar. Gå till sajten >

Blogg för IT-proffs

The Experience Blog (www.theexperienceblog.com)

På bloggen för IT-proffs, The Experience Blog, hittar du tips, guider och information för dig som arbetar med IT.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Senaste nyheterna om Windows

Teman

Officiella teman för Windows 7 hittar du hos Microsoft > Ladda hem teman för Windows 7
Ladda hem teman för Windows 7 från Microsoft

Fräscha teman för Windows XP...
Royale (Energy Blue Theme) för Windows XP Royale Noir för Windows XP Royale Zune tema för Windows XP
Fräscht tema för Windows Vista...
Royale Blue-tema för Windows Vista

Annonser