Hur du uppdaterar eller installerar en drivrutin manuellt går vi igenom i detalj i den här guiden. Det är inte alltid enkelt att göra det och vi visar dig fallgroparna och hur du tar dig runt dessa. Guiden är skriven med Windows Vista som utgångspunkt men principen och de flesta stegen är detsamma även för Windows XP.


Denna guide gäller för: Samtliga Windows-versioner.

Steg 1 - Börja med att starta Enhetshanteraren

Enhetshanteraren hittar du på Kontrollpanelen > System (eller genom att söka i startmenyns sökfält i Windows Vista). Starta Enhetshanteraren och leta upp den enhet du ska uppdatera eller installera drivrutinen för.

Steg 2 - Uppdatera eller installera drivrutinen

1. Högerklicka den maskinvara du ska uppdatera eller installera drivrutinen för och välj "Uppdatera drivrutin...".

2. Du väljer sedan "Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn".

3. Klicka sedan på "Disk finns..." för att bläddra dig fram till där drivrutinen ligger. Tryck OK när du är klar.

Observera att du inte kan peka direkt på en EXE-fil eller ZIP-fil utan du måste packa upp dessa och peka ut mappen som innehåller INF- och SYS-filer. Om det är en EXE-fil så packas drivrutinen upp automatiskt även om platsen det packas upp på varierar. Exempelvis packas Nvidia-drivrutiner upp i C:\Nvidia medan många andra drivrutiner gör det i C:\Användare\<användarnamn>\AppData\Local\Temp (alt. C:\Documents and settings\<användarnamn>\Local settings\Temp).

4. I listan som nu visas ska du välja den enhet som motsvarar den maskinvara du har. I bästa fall finns det bara en enhet men det kan lika gärna finnas ett tiotal eller fler att välja bland och då gäller det att välja rätt alternativ.

5. När du väljer "Nästa" så installeras den drivrutin du valt. Om drivrutinen inte är signerad kommer du att varnas om detta och på men det är oftast inget stort problem.

Genom att kryssa ur rutan "Visa kompatibel maskinvara" så kan du tvinga in en annan drivrutin. Detta är dock inte att rekommendera för de flesta användare.

6. Nu har enheten installerats, men den kommer i de flesta fall inte att fungera förrän du startar om din dator. Windows Vista kräver dock färre omstarter och du kan oftaste uppgradera eller installera drivrutiner utan att behöva starta om din dator.


Tillbaka