För att göra det möjligt att köra program som av någon anledning vägrar fungera i Windows 7 har Microsoft infört en ny funktion som kallas "XP mode", som finns tillgänglig i form av ett fristående tillägg. "XP Mode" låter dig köra program i Windows XP totalt integrerat i Windows 7 och detta är möjligt tack vare senaste versionen av Virtual PC som numera kallas Windows Virtual PC. Läs vidare så får du reda på hur du använder dig av "XP Mode" i Windows 7 och vilka förutsättningarna är.

(Krav på hårdvarustödd virtualisering) och rätt version av Windows 7

När XP Mode släpptes i samband med lanseringen av Windows 7 var det ett krav att för att över huvud taget kunna användare "XP mode" krävdes att din dators processor har stöd för antingen Intel-VT om det är Intel-processor, eller AMD-V om, det är en AMD-processor. Hårdvarustödd virtualisering (Hardware assisted virtualization) är vanligtvis avstängt i BIOS. I en uppdatering släppt i mars 2010 så tas detta krav bort och du kan därmed köra XP Mode på all hårdvara genom att installera en uppdatering från KB977206.

Du måste även köra Windows 7 Professional, Enterprise eller Ultimate för att kunna använda "XP Mode".

Ladda hem uppdateringen och XP-imagen

De två filer som behövs ladda hem från Microsofts Windows Virtual PC-sida. Windows Virtual PC kommer i form av en liten hotfix-uppdatering på bara några få megabyte, medan själva XP-imagen är några hundra megabyte. Efter att båda uppdateringarna "installerats" dyker dessa upp som Windows Virtual PC i Startmenyn.

Installera program i XP-maskinen

Starta "Virtual Windows XP" och installera sedan programmet du vill köra i XP-läge. För att genvägarna ska dyka upp automatiskt i startmenyn i Windows 7 krävs att genvägarna ligger i C:\Documents and settings\All users\Start-menu\Program. När programmet installerats i Windows XP och genvägen ligger där den ska kan du söka upp den i startmenyn i Windows 7. "(Virtual Windows XP)" kommer automatiskt att läggas till bakom programgenvägens namn för att indikera att programmet kommer att köras i Windows XP-läge.

Notera att Microsoft Office Word 2003 följs av texten "(Virtual Windows XP)" vilket betyder att programmet då det startas kommer att köras i den virtuella XP-maskinen.

Total integration med den virtuella datorn i Windows 7

Meddelanden som lägger sig i "system tray" eller meddelandefältet som det kallas på svenska kommer att dyka upp direkt i Windows 7, exempelvis säkerhetsuppdateringar som vill installeras i den virtuella XP-maskinen eller meddelanden från säkerhetscentret. Notera att Word har XP-gränssnittet och körs i ett eget fönster, helt integrerat i Windows 7.

Som du ser integreras hela miljön och alla fönster från Windows XP direkt i Windows 7. Klicka på bilden för att se en större version.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Hur är det med prestanda?

Svar: Precis som i vanliga fall då en virtuell maskin körs så är det en viss prestandaförulust och det går exempelvis inte att köra tunga spel i Windows XP-läge och få det att fungera bra.

Fråga: Hur lång tid tar det att öppna programmen som körs i den virtuella XP-maskinen?

Svar: Detta är naturligtvis beroende på vilken hårdvara som används men första gången programmet startas tar det längre tid, alla efterföljande gånger (till dess datorn startas om) går på någon sekund.


Tillbaka