Windowstips & -tricks

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Startsida Guider Windows Vista Så använder du tredjepartsteman i Vista utan extra mjukvara

Så använder du tredjepartsteman i Vista utan extra mjukvara

Skicka sidan Skriv ut

För att kunna använda tredjepartsteman i Windows Vista måste du antingen använda något program i stil med TuneUp Utilities eller modifiera några systemfiler med programmet VistaGlazz. Dessvärre är det väldigt många som får stabilitetsproblem med VistaGlazz och TuneUp Utilities kostar ju en slant. Genom att följa den här guiden kan du använda Visual Styles-teman utan några extra program.

Steg 1 - Ladda hem och färdigställ filerna som behövs

Till att börja med måste du byta ut systemfilerna shsvcs.dll, themeui.dll och uxtheme.dll mot de ersättningsfiler som finns att ladda hem på följande direktlänkar. Extrahera den nedladdade RAR-filen med exempelvis programmet WinRAR för att komma åt dom tre systemfilerna.

Windows Vista med SP1 (x86)
Windows Vista med SP1 (x64)

För att nu kunna byta ut dom tre DLL-filerna måste du först ta över ägarskapet och tilldela dig själv fullständiga rättigheter i filernas egenskaper. Enklaste sättet att ta över ägarskapet på en fil där man ej har den behörighet man villär att först göra ett registertillägg som ger dig funktionen "Take Ownership" i högerklicksmenyn. Registertillägget kan du enkelt ladda ner från snabbfix-sidan. När du har kört registerfilen godkänt ändringen så har du ditt nya högerklickskommando lätt tillgängligt.

Steg 2 - Ta över ägarskapet

1. Navigera nu till Windowsmappen C:\Windows\System32 och leta reda på de tre systemfilerna shsvcs.dll, themeui.dll och uxtheme.dll som du nu kan ta över ägarskapet på med ditt nya högerklickskommando "Take Ownership".

 

2. Högerklicka ännu en gång på filerna och välj denna gång "Egenskaper". Under fliken "Säkerhet" klickar du på knappen "Redigera" och i fönstret som då kommer upp markerar du ditt användarkonto och bockar i kryssrutan "Tillåt" bredvid "Fullständig behörighet" samt trycker "Verkställ" och godkänner ändringen. Avsluta med "OK" i bägge rutorna. Upprepa detta med alla tre filerna!

 

Steg 3 - Byt namn på filerna

Högerklicka ännu en gång på de tre filerna som skall bytas ut och välj denna gång "Byt namn". Döp om dessa till "shsvcs.backup.dll", "themeui.backup.dll" och "uxtheme.backup.dll". På så sätt kan du alltid byta tillbaka till originalfilerna om du skulle vilja det.

 

Steg 4 - Kopiera in dom modifierade filerna

Du kan nu kopiera in eller flytta dom uppackade filerna som du tidigare laddade ner till System32-mappen. När detta är gjort måste du starta om datorn för att ändringarna skall träda i kraft.

 

Steg 5 - Ladda nytt tema

Nu är Windows förberett för att använda vilka Visual Styles-teman som helst och du kan leta reda på något snyggt att ladda ner. En bra sida att leta på är DeviantArt och när du har placerat ditt tema på sökvägen "C:\Windows\Resources\Themes" så högerklickar du på skrivbordet och väljer "Anpassa" och "Tema". Har du gjort rätt så skall du nu kunna hitta ditt nya tema i rullgardinsmenyn som finns i temainställningarna. Det är bara att markera önskat tema och trycka på "Verkställ" för att applicera temat.

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Allt om Windows (www.alltomwindows.se)

På sajten Allt om Windows får du hjälp med allt du behöver om Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Internet Explorer och annat som kretsar kring Microsoft och datorer. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten och funktioner som galleri, chatt och nedladdningar. Gå till sajten >

Blogg för IT-proffs

The Experience Blog (www.theexperienceblog.com)

På bloggen för IT-proffs, The Experience Blog, hittar du tips, guider och information för dig som arbetar med IT.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Teman

Officiella teman för Windows 7 hittar du hos Microsoft > Ladda hem teman för Windows 7
Ladda hem teman för Windows 7 från Microsoft

Fräscha teman för Windows XP...
Royale (Energy Blue Theme) för Windows XP Royale Noir för Windows XP Royale Zune tema för Windows XP
Fräscht tema för Windows Vista...
Royale Blue-tema för Windows Vista

Annonser