Windowstips & -tricks

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Startsida Guider Felsökning, hårdvara och drivrutiner Virtuella datorer med Virtual PC

Virtuella datorer med Virtual PC

Skicka sidan Skriv ut

Har du funderat på att installera flera olika operativsystem på din dator? För många kan detta vara problematiskt då man måste partitionera om hårddisken för att kunna lägga in det nya operativsystemet på en egen, tom partition. Det finns dock en lösning på detta och svaret kallas för virtuella datorer.

Virtual PC fixar dom virtuella datorerna

Microsofts produkt Virtual PC är ett program med vilket du kan installera flera virtuella datorer på en befintlig Windows-installation, utan att behöva göra en riktig installation på en separat partition eller hårddisk. Virtual PC emulerar all hårdvara och låter på så vis de virtuella datorerna ta del av den hårdvara du har i din dator. De olika operativsystemen du installerar i Virtual PC finns lätt tillgängliga via en konsol.

Virtual PC Console

 

Vad kan man använda Virtual PC till?

Virtual PC kan användas till många olika saker, kanske främst i testsyfte och ha som en testarea, oavsett vilken nivå i datorvana man ligger. En ovan datoranvändare kan använda programmet för att lära sig installera en ren installation av Windows, medan en mer erfaren användare kan testa en klient-server-miljö. I en familj där barnen använder datorn kan man skapa en virtuell dator där barnen kan härja fritt, utan att skada originalinstallationen. Ett annat mycket bra användningsområde är att testa program och inställningar, innan man installerar dessa på sin riktiga installation. Dels ser man att de är kompatibla och fungerar som de ska, dels så hindrar man det egna registret från att fyllas med skräp som gör att datorn går långsammare.

Virtual PC

 

Grafikkrävande spel fungerar inte

Något du ska tänka på är att grafikkrävande spel inte är att tänka på i en virtuell dator, oavsett hur snabb och bra dator eller grafikkort du har i grund och botten.

Testa Linux!?

Du kan med Virtual PC inte bara installera Windows på sina virtuella datorer utan även olika Linuxdistributioner såsom RedHat, SuSE och så vidare. Många har säkert funderat vad Linux är och hur det fungerar och detta är ett ypperligt sätt att testa Linux, utan att behöva krångla med partitionering av hårddisken och allt vad det innebär.

Viktigt att installera Virtual Machine Additions

Det är mycket viktigt att installera Virtual Machines Additions som det heter i Virtual PC. Du installerar verktyget då du är inloggad på din virtuella Windowsdator. När du installerat verktygen får du bättre stöd för grafiken. Dessutom installeras en speciell drivrutin för musen som gör att man snabbt och enkelt kan flytta muspekaren mellan de virtuella datorerna och sin riktiga dator.

Mycket RAM-minne är en fördel

Har du tänkt köra många virtuella datorer samtidigt måste du se till att ha ordentligt med RAM-minne i sin dator. Alla virtuella datorer du skapar och kör delar RAM-minnet med de andra virtuella datorerna men självklart även den riktiga datorn. Windows XP kräver 256MB RAM för att fungera bra. Ju mer RAM-minne du har desto bättre kommer din dator och dina virtuella datorer att fungera.

Viktigt att tänka på!

Tänk på att du måste ha en licens per operativsystem du installerar. Har du Windows XP på din riktiga dator men även vill installera det som en virtuell dator måste du således ha två licenser för Windows XP.

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Allt om Windows (www.alltomwindows.se)

På sajten Allt om Windows får du hjälp med allt du behöver om Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Internet Explorer och annat som kretsar kring Microsoft och datorer. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten och funktioner som galleri, chatt och nedladdningar. Gå till sajten >

Blogg för IT-proffs

The Experience Blog (www.theexperienceblog.com)

På bloggen för IT-proffs, The Experience Blog, hittar du tips, guider och information för dig som arbetar med IT.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Teman

Officiella teman för Windows 7 hittar du hos Microsoft > Ladda hem teman för Windows 7
Ladda hem teman för Windows 7 från Microsoft

Fräscha teman för Windows XP...
Royale (Energy Blue Theme) för Windows XP Royale Noir för Windows XP Royale Zune tema för Windows XP
Fräscht tema för Windows Vista...
Royale Blue-tema för Windows Vista

Annonser