Windowstips & -tricks

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Startsida Windows XP Nätverk och säkerhet Kryptera filerna så att bara du kommer åt dem

Kryptera filerna så att bara du kommer åt dem

Skicka sidan Skriv ut

Krypterade filer i Windows XPI Windows XP kan du om du kör med Professional-versionen välja att kryptera vissa filer eller mappar så att bara du kan komma åt dessa. Detta är möjligt tack var något som kallas Encrypting File System. För att kryptera mappar eller filer högerklickar du dessa och väljer Egenskaper och sedan knappen "Avancerat". Kryssa sedan i rutan för "Kryptera innehåll för att skydda data". När du utför detta så krypteras filerna och endast ditt användarkonto kan komma åt filerna. Mycket viktigt när du krypterar data på detta sätt är att om du tar bort användarkontot eller exempelvis installerar om datorn så kommer du aldrig att kunna komma åt filerna igen.

För att säkerhetskopiera certifikatet som används för att kryptera filerna startar du Internet Explorer och går till Verktyg > Internetalternativ > Innehåll > Certifikat . Du ser nu ett eller flera certifikat i listan och du ska markera det certifikat som gör att det står "Kryptera filsystem" i rutan för vad certifikatet är avsett för. När certifikatet är markerat väljer du Exportera och följer guiden för att spara undan certifikatet så att du kan komma åt de krypterade filerna och mapparna om något händer med Windows eller om du vill sätta hårddisken och komma åt filerna i en annan dator.

Detta tips gäller för: Windows XP Professional.

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Allt om Windows (www.alltomwindows.se)

På sajten Allt om Windows får du hjälp med allt du behöver om Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Internet Explorer och annat som kretsar kring Microsoft och datorer. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten och funktioner som galleri, chatt och nedladdningar. Gå till sajten >

Blogg för IT-proffs

The Experience Blog (www.theexperienceblog.com)

På bloggen för IT-proffs, The Experience Blog, hittar du tips, guider och information för dig som arbetar med IT.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Annonser