Windowstips & -tricks

Textstorlek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Startsida Windows Vista System Så fixar du Diskrensning i högerklicksmenyn

Så fixar du Diskrensning i högerklicksmenyn

Skicka sidan Skriv ut

Som du kanske vet så behöver man med jämna mellanrum städa sin hårddisk från gamla skräpfiler som systemet lämnat efter sig, men den diskrensare som finns bland systemverktygen i Windows är så väl undangömd i startmenyn att många säkert glömmer bort den, eller kanske inte ens vet om att den existerar. För att göra det lite enklare att både komma ihåg köra detta verktyg kan man med hjälp av ett registertillägg ordna så att den går att starta genom att högerklicka på hårddisken. Starta Registereditorn (regedit.exe) och navigera till "HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell", Där högerklickar du på "shell" och väljer "Nytt" > "Nyckel" samt döper nyckeln till "Diskrensning". Högerklicka sedan på "Diskrensning" och välj återigen "Nytt" > "Nyckel", denna gång döper du nyckeln till "command". Markera "command" och dubbelklicka på (Standard)-värdet i den högra vyn samt skriv in "cleanmgr.exe /d %1", utan citationstecken, i fältet för "Data". Tryck OK och stäng ner Registereditorn.

Öppna Startmenyn och navigera till "Dator" > "Lokal disk (C:)" som du nu kan högerklicka på och hitta ditt nya startkommando "Diskrensning". Skulle du hellre vilja använda en en annan diskrensare än Windows inbyggda så går det utmärkt att byta ut registervärdets "Data" (cleanmgr.exe /d %1) mot den fullständiga sökvägen till din favoritrensares startfil, till exempel "C:\Program Files\DinDiskrensare.exe".

Detta tips gäller för: Samtliga versioner av Windows Vista.

  För frågor om tipsen, guiderna eller generella problem hänvisar vi till forumet på alltomxp.se och alltomvista.se.

ANNONSER:
I samarbete med

Allt om Windows (www.alltomwindows.se)

På sajten Allt om Windows får du hjälp med allt du behöver om Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Internet Explorer och annat som kretsar kring Microsoft och datorer. Du hittar även de senaste nyheterna såväl som erfarenheter från fältet på sajten och funktioner som galleri, chatt och nedladdningar. Gå till sajten >

Blogg för IT-proffs

The Experience Blog (www.theexperienceblog.com)

På bloggen för IT-proffs, The Experience Blog, hittar du tips, guider och information för dig som arbetar med IT.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Annonser